Inriktning -

affektfokuserad psykoterapi

Den senaste forskningen om hjärnan och medvetandet visar att vi påverkas av våra känslor, mer än vad som man tidigare trodde var fallet. När känslorna inte är i balans mår vi inte bra i själen.

Vi kan ha för mycket av en känsla, kanske gå omkring och känna oss irriterade för det mesta. Eller så har vi för lite av en känsla och upplever för lite glädje och njutning i livet. När vi inte är i balans med oss själva innebär det oftast problem i våra relationer. Dessutom kan känslomässig obalans ge upphov till spänningar i vårt nervsystem. Som i sin tur kan ta sig kroppsliga uttryck som huvudvärk, spänningar i axlarna, problem med magen med flera.
Känslorna har en funktion, de hjälper oss att läsa av vår omgivning. Om det finns något eller någon vi bör akta oss för eller om vi bör gå mot ett annat håll där livet ter sig ljusare. På samma sätt talar känslorna om vilka vi är, vad vi tycker är obehagligt och vad vi stimuleras av, vilka våra värderingar är. De utgör grunden för våra beslut, stora som små.
Känslorna får oss att agera, de påverkar hur vi tänker och beter oss. Man kan likna det vid att om känslorna är motorn i våra liv, så är tankarna ratten. Tankarna är viktiga, men de påverkas av våra känslor. Många gånger är vi inte medvetna om vilka känslor vi har eller så undviker vi vissa negativa känslor för att de är obehagliga och gör ont. Vi kanske reagerar på ett sätt som inte är bra för oss, något vi lärt oss från tidigare erfarenheter. I terapin kan vi lära om, lära in nya mer hälsosamma sätt att reagera på som har varit dolda för oss tidigare.
Sammantaget är det ett komplext samspel mellan känslor, tankar och beteenden där det kan vara svårt att upptäcka på egen hand hur allt hänger ihop.
Filmen längre ned på den här sidan ger ytterligare förståelse för hur känslor påverkar oss och hur vi kan göra för att må bättre.

Metoder

* Affektfokuserad psykoterapi, AFT är en kombination av kognitiv (KBT) och relationell eller psykodynamisk psykoterapi (PDT), baserad på de senaste rönen inom hjärnforskningen vad gäller affektiv neuropsykologi.
Fokus ligger på hur vi hanterar våra känslor. Våra minnen är förknippade med känslor och är inte alltid medvetna för oss. Målet i terapin är att ta fram smärtsamma känslor vi tidigare undvikit genom att "sopa dem under mattan". Genom att prata om och uppleva dem, bearbetas de och tappar sin laddning. De slutar att bidra till en obehaglig känsla inombords som vi på olika sätt har försökt att kämpa emot tidigare. Vilket i sin tur gör att vi får mer energi över till mer positiva och livsbejakande upplevelser i livet och blir lättare och ljusare i sinnet.
Vetenskapliga studier visar att den är effektiv för att förbättra psykisk ohälsa, som depression och ångest (metaanalys P Lilliegren m fl 2015).
* Interpersonell psykoterapi, IPT, är en annan strukturerad metod som fokuserar på relationer, hur samspelet mellan människor kan se ut. Man arbetar med ett valt avgränsat fokusområde kopplat till relationer, det kan vara sorg, konflikt eller förändring. Här gör man en inventering i början där man kartlägger viktiga personer i ditt liv, för att sedan gå över till vilka positiva förändringar i dina relationer som du behöver göra för att må bättre. Den är oftast tidsbegränsad, 8 - 16 gånger.
IPT är evidensbaserad (250 studier). Forskning visar att den är verksam för att förbättra nedstämdhet.

En liten film om hur känslor påverkar oss.

En kort film (c:a 7 min) om känslor och om hur man arbetar med dem i terapi.